Boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten, flespompoen en tahindressing

In boerenkool zitten ontzettend veel vezels, vitaminen en mineralen. Echt een superfood waar je veel meer mee kan dan alleen in een stamppot verwerken. Zelfs rauw is boerenkool erg lekker.

Het idee voor deze salade heb ik van een Amerikaanse blogpagina en het lijkt misschien wat vreemd om boerenkool zo te eten, maar het is echt superlekker. Door de boerenkool te laten “marineren” in een dressing met flink wat citroensap wordt de boerenkool zachter, maar blijft toch stevig van bite. Dat duurt wel even, minimaal een uurtje of 2. Als je de tijd hebt, laat de boerenkool dan een nachtje in de koelkast marineren voor het beste resultaat.

De flespompoen en kikkererwten krijgen extra smaak door ze in de oven te roosteren. Voor de kikkererwten gebruik ik als kruiderij de currypoeder van de Zuid Afrikaanse boboti. Die past bijzonder goed bij de andere smaken in dit gerecht. Het recept vind je hier.  Vind je zelf mengen te veel gedoe, dan kan je ook kant en klare currypoeder kopen.

Deze salade is niet compleet zonder gekarameliseerde pecannoten*. Die zijn trouwens verslavend lekker en niet alleen in dit recept een super aanvulling. Ik geef hier een ruim recept, meer dan dat je voor deze salade nodig hebt. Ben benieuwd hoe lang het restje in je koelkast blijft liggen!

Wat heb je nodig voor boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten, flespompoen en tahindressing?
(voor twee personen)

Voor de boerenkool met tahindressing
250 gram boerenkool, in niet te grote stukken gesneden
1 citroen, het sap
2 eetlepels tahin
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel zout
peper

Verder
250 gram vruchtvlees van een flespompoen, in kleine blokjes van ca. 2 bij 2 cm gesneden
een snufje chilivlokken
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel korianderpoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
1 blikje kikkererwten
1 theelepel currypoeder (homemade of kant en klaar)
zout en peper

Bereidingswijze voor boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten, flespompoen en tahindressing

Meng voor de dressing het citroensap en de tahin in een ruime schaal, waar straks ook de boerenkool in past. Het tahinmengsel is eerst heel stevig, dat hoort zo! Verdun met 2 à 3 eetlepels water totdat het de dikte van een stevige dressing heeft en voeg dan het zout, een flinke snuf peper en de olijfolie toe. Meng goed en schep de boerenkool bij de dressing. “Masseer” de dressing met je handen goed door de kool, zodat alle stukjes boerenkool met de dressing bedekt zijn. Dek de schaal af met folie en laat de boerenkool zacht worden, liefst ongeveer 12 uur, maar in ieder geval 1 à 2 uur. Hoe langer hoe beter.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoenstukjes in een ovenschaal en kruid ze met de koriander en chilivlokken. Schep de olijfolie erdoor en kruid naar smaak met peper en zout.

Doe de uitgelekte kikkererwten met het currypoeder in een andere ovenschaal. Zet beide in de oven en rooster de groenten ongeveer 10 tot 15 minuten totdat de pompoen zacht is en de groenten licht kleuren. Laat afkoelen.

Schep de boerenkool in een schaal, schik de pompoen en kikkererwten erop en garneer met een flinke hand van de pecannoten.

 

*Meng 1 zakje pecannoten met ½ theelepel zout, ½ eetlepel bruine rietsuiker, ½ theelepel kaneel, ¼ theelepel cayennepeper en het eiwit van 1 klein eitje. Verdeel de noten over een bakpapier en bak ze op de bakplaat in ongeveer 10 minuten op ca. 200 graden knapperig. Bewaar de pecannoten goed afgesloten op een koele plek.